Lietuvas prezidents Valds Adamkus šogad atzīts par Gada eiropieti. Viņš ir pirmais kādas jaunās Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts pārstāvis, kas ieguvis šo titulu.
No 50 pretendentiem, kas bija nominēti deviņās kategorijās, Lietuvas prezidents atzīts par absolūto uzvarētāju, paziņojis Prezidenta preses dienests. Sākotnēji Adamkus bija nominēts valsts darbinieku kategorijā, taču vēlāk nolemts atzīt viņu par Gada eiropieti.
Kā norāda Lietuvas radio, piešķirot šo titulu, īpaši novērtēta Lietuvas valsts vadītāja palīdzība kompromisa meklējumos attiecībā uz jauno ES līgumu, neizolējot šīs vienošanās oponenti Poliju.
Gada eiropieša vēlēšanas kopš 2001.gada rīko "Economist" grupai piederošais nedēļas izdevums "European Voice", kas raksta par ES aktualitātēm. Pretendentus izraugās "European Voice" galvenie redaktori kopā ar īpašu komisiju, izvērtējot viņu nopelnus ES labā deviņās nominācijās.
"Esmu pārliecināts, ka arī jauna un maza Eiropas Savienības dalībvalsts var paveikt ļoti daudz. Man ir prieks, ka, būdams Lietuvas pārstāvis un vadītājs, varēju palīdzēt risināt vienu no svarīgākajām ES problēmām, kas saistītas ar Savienības konstitūciju un nākotni. Mums, sarunu dalībniekiem, tās jūnija nakts diskusijas Briselē prātā palikušas ar labu mācību, ka pat sarežģītākajos jautājumos Eiropas Savienība var atrast kopīgu valodu," Adamkus sacīja, runājot Gada eiropieša titula piešķiršanai veltītajās svinīgajās pusdienās Briselē, kurās tika paziņoti nomināciju uzvarētāji.
Viņš pateicās Polijas vadītājiem, kas "apzinājušies vēsturiskās vienošanās nozīmi", un saviem sarunu kolēģiem - Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Francijas prezidentam Nikolā Sarkozī, kā arī ES valstu iedzīvotājiem un saviem tautiešiem, kas atbalstījuši viņa kandidatūru un viņa centienus. "Atzīšos - kopā ar jums es tagad jūtos stiprs, ka uzņēmos sarunu vadītāja misiju. Lai tā ir zīme un ceļa rādītājs visiem - nebaidieties no izaicinājumiem un kopīgiem spēkiem tieciet galā ar grūtībām," piebilda Lietuvas prezidents.
Pērn par Gada eiropieti tika izvēlēts Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barozu, savukārt ES finanšu un budžeta komisāre lietuviete Daļa Gribauskaite 2005.gadā ieguva Gada komisāres titulu.
Informācija ņemta no ziņu portāla wwwtvnet.lv