Aizsardzības ministrija (AM) sagatavojusi jaunu Valsts aizsardzības koncepciju, kas drīzumā varētu tikt skatīta arī valdībā.

Koncepcijas mērķis ir noteikt valsts militārās aizsardzības stratēģiskos pamatprincipus un aizsardzības sistēmas pilnveidošanas vadlīnijas atbilstoši Latvijas ģeopolitiskajai situācijai, nacionālās drošības un ārpolitikas mērķiem un Latvijas dalībai NATO un Eiropas Savienībā (ES).

Jaunā valsts aizsardzības koncepcija neparedz būtiskas izmaiņas valsts aizsardzības politikas pamatprincipos. Saskaņā ar jauno koncepcijas projektu Latvijas valsts aizsardzības stratēģiskais pamatprincips paliek nemainīgs - Latvija savu drošību un aizsardzību balsta uz dalību NATO kolektīvās aizsardzības sistēmā.

Ievērojot Latvijas dalībvalsts statusu NATO un ES, koncepcija nosaka precīzas prasības Latvijas militāro spēju attīstībai gan nacionālās aizsardzības uzdevumu veikšanai, gan kopējās drošības stiprināšanai. Nacionālo bruņoto spēku karavīriem jābūt profesionāli sagatavotiem, moderni ekipētiem un bruņotiem, kā arī atbilstoši sociāli nodrošinātiem, kuri ir spējīgi efektīvi darboties NATO militārajās vienībās un ES kaujas grupās.

Valsts aizsardzības koncepcija veido pamatu turpmākai valsts aizsardzības sistēmas attīstības plānošanai. Starp galvenajiem aizsardzības sistēmas attīstības un drošības nostiprināšanas virzieniem ir profesionālā dienesta attīstība un nostiprināšana, atbilstoša bruņojuma un ekipējuma iegāde, vienību sagatavošana dalībai starptautiskajās operācijās, uzņemošās valsts atbalsta sistēmas pilnveidošana, sadarbības attīstība ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm un citi rīcības virzieni.

Koncepcija ir sagatavota, balstoties uz Nacionālās drošības likumu, kas noteic, ka Valsts aizsardzības koncepciju Saeima pārskata un apstiprina ne retāk kā reizi katrā sasaukumā līdz sava otrā darbības gada 1.oktobrim.

Informācija ņemta no ziņu portāla wwwdelfi.lv